Visi tikrai bent kartą radote pelėsio ant maisto produktų savo namuose. Ir ne visada jis atsiranda tik pasibaigus galiojimo terminui – pelėsio atsiradimą gali sąlygoti netinkamos laikymo sąlygos, per didelė drėgmė.
Kai kurie linkę pelėsio pažeistas vietas pašalinti, o produktą vartoti toliau, tačiau pelėsis maiste gali būti pavojingas sveikatai. Todėl aptarkime, ar visada pelėsis ant maisto pavojingas ir ką daryti, jei netyčia tokio maisto paragavote.
Turinio rodyklė
Pelėsis ant maisto: kokie pavojai slypi?
Kas yra pelėsis? Ant maisto produktų matomas pelėsis yra mikroskopiniai grybai, besidauginantys ore pasklindančiomis sporomis. Joms prasiskverbus pro maisto produktų paviršių maistas keičia spalvą, atrodo tarsi dulkėtas, pūkuotas.
Kuo žalingas pelėsis ant maisto? Kai kurie ant maisto esantys pelėsių tipai gamina žmogaus sveikatai pavojingus mikotoksinus. Ilgalaikis jų vartojimas gali padaryti žalą imuninei sistemai, kepenims, didinti alergijų riziką, drauge su pelėsiu gali daugintis ir nepageidaujamos bakterijos.
Ką daryti suvalgius pelėsio?
Kartais galime net nepastebėti, kad atsikandome šiek tiek supelijusio maisto. Aptarkime, ką daryti suvalgius pelėsio ir į ką atkreipti dėmesį.
Kada nereikia nerimauti?
Visiškai ramūs galite būti tada, jei vartojote maistą, kuris turi būti su pelėsiu, pavyzdžiui, pelėsinis sūris. Kitais atvejais reikėtų išlikti budriems ir stebėti savo savijautą. Ypač atsargiems reikėtų būti, jei turite alergiją pelėsiui.
Kada verta stebėti simptomus?
Dažniausiai simptomai, galintys pasireikšti suvalgius pelėsio:
- pykinimo jausmas, vėmimas, viduriavimas;
- diskomforto jausmas skrandyje;
- pilvo skausmas;
- galvos skausmas;
- alerginės reakcijos: bėrimai, kosulys ar kt.
Net jei simptomai praeina greitai arba jų nepajaučiate, nereiškia, kad pelėsis jums nedaro žalos. Mikotoksinai gali kauptis organizme ir jų žalą pastebėsite vėliau.
Kada būtina kreiptis į medikus?
Jei jaučiate, kad pykina, atsiranda vėmimas ar viduriavimas, pilvo skausmas, reikėtų gerti daug vandens, kad toksinai sparčiau pasišalintų iš organizmo. Jei simptomai nepraeina, stiprėja, kreipkitės į medikus. Specialistų pagalbos reikėtų ir tada, jei pastebite, kad pasunkėjo kvėpavimas, atsiranda stiprių alerginių reakcijų.
Kokio maisto su pelėsiu negalima valgyti?
Supelyti gali bet koks maistas. Tačiau kur kas greičiau pelija tas, kuris laikomas pelėsiui palankiomis sąlygomis: šiltoje, tamsioje, drėgnoje patalpoje arba ten, kur daug bakterijų. Aptarkime produktus, ant kurių dažniausiai randame pelėsio: galime juos valgyti ar ne?
Duona ir panašūs gaminiai
Pelėsį dažnai galima pamatyti ant duonos, bandelių, batono. Beje, jei jis nedidelis, kai kurie linkę jį nupjauti, o likusį produktą vartoti toliau. Ar tai teisinga? Visgi ne, tokios duonos nerekomenduojama valgyti, nes maistas pelėsiu gali būti užterštas giliau, net tik tiek, kiek matome plika akimi.
Skysti produktai ir pieno gaminiai
Sriuba, koks nors gėrimas irgi gali pasidengti pelėsiu. Skystų produktų tokiu atveju nevartokite – iškart meskite lauk, nes pelėsis bus pasklidęs po visą skystį.
Čia priskirkime ir tokius produktus kaip jogurtas, grietinė – jei ant jų pastebite pelėsio, tuojau pat išmeskite, nes valgyti jų negalima.
Vaisiai ir daržovės
Jei produktai yra kieti, o pelėsis mažas, jį nupjovus produktus galima vartoti. Tačiau svarbu nepriliesti peilio prie pelėsio, nes jis užsiterš ir pelėsis pateks ant likusios sveikos produkto dalies.
Sūris
Sūriai yra kieti, minkšti, yra pelėsiniai. Pastarieji, žinoma yra saugūs valgyti.
Kieti, sausi sūriai paprastai pelėsiui atsparūs. Bet jei ant kietojo sūrio pamatysite šiek tiek pelėsio, nupjaukite jį su maždaug 1 cm juostele sveikosios sūrio dalies ir galėsite valgyti.
Kas kita minkšti sūriai, pavyzdžiui, tepami. Jei pelėsį pastebite ant tokio produkto, nedelsdami išmeskite ir nevartokite.
Mėsos gaminiai
Dešra ar kiti mėsos gaminiai, paštetai, jei turi pelėsio, turėtų būti išmesti lauk, nes pelėsis šiuose gaminiuose išskiria toksinus. Net jei pelėsis ant maisto matomas tik vienoje gaminio dalyje, yra visai mažas, rizikuoti neverta. Išimtis bus pelėsinė dešra, kuri yra specialiai pagaminta ir saugi vartoti.
Uogienės
Tikriausiai daugelis esate matę uogienės paviršiuje pelėsio „apklotą“. Nuimti ir valgyti uogienę toliau? Taip elgtis galima, bet pelėsį reikia nuimti su kelių centimetrų storio uogienės sluoksniu. Kadangi uogienėse, taip pat ir marmelade, yra nemažai cukraus, jis veikia kaip konservantas konservantas. Tačiau turėkite omeny, kad po kelių dienų pelėsis maiste vėl atsinaujins.
Kaip išvengti pelėsio maiste ir namuose?
Jau minėjome, jog pelėsis mėgsta šilumą ir drėgną aplinką, todėl švari, gerai vėdinama virtuvė nebus mėgiamiausia jo vieta. Taigi vienas iš prevencinių veiksnių – pasirūpinti, kad virtuvėje nesikauptų drėgmė, oras cirkuliuotų, būtų geras vėdinimas.
Labai svarbus ir tinkamas maisto produktų laikymas:
- pelėsio turinčius produktus atskirkite nuo sveikų;
- išmetę supelijusius produktus jų buvimo vietą išvalykite naudodami liaudiškas priemones nuo pelėsio: actą, sodą, citrinų rūgštį ar kt.;
- naudokite sandarius indus, vakuuminius maišelius;
- šaldytuve palaikykite 0–5 laipsnių temperatūrą, šaldiklyje turėtų būti apie –18 laipsnių;
- reguliariai valykite šaldytuvo lentynas, spinteles, stalčius, duoninę ir kitas vietas, kur laikote maisto produktus;
- planuokite maisto pirkimą, kad nepirktumėte per daug, ko nespėsite suvartoti laiku (jei matote, kad turite produktų perteklių, užšaldykite).
Jei pelėsio židiniai atsiranda ne tik maiste, bet ir namuose, pirmiausia galima pasitelkti paprastus, kaip išnaikinti pelėsį namuose. Tačiau jei problema kartojasi ar plinta, reikalinga specialistų pagalba.
Reikia profesionalios pelėsio naikinimo pagalbos?
Pelėsis ant maisto – žala sveikatai. Net ir nedidelis kiekis gali būti pavojingas, todėl geriausia jo vengti. O jei pelėsis plinta jūsų namuose, kreipkitės į profesionalius pelėsio naikinimo specialistus ir pasirūpinkite, kad jis būtų pašalintas visam laikui.